GHP - Dobra Praktyka Higieniczna

http://www.eforex.pl/ghpdobrapraktykahigieniczna-57.html
Zamówienia:

GHP czyli Dobra Praktyka Higieniczna

GHP (ang. Good Hygienic Practice) czyli Dobra Praktyka Higieniczna - dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.


System GHP określa:

  • sposób szkolenia oraz dbania o higienę pracowników

  • stosowanie procedur mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń


Co znajduje się w dokumentacji GHP - Dobra Praktyka Higieniczna

Produkt GHP - Dobra Praktyka Higieniczna podzielona jest na 2 grupy dokumentów, wg poniższej specyfikacji:

    1. Instrukcje, na którą składają się:

  • Dwadzieścia dwie instrukcje - m.in. higieny osobistej pracowników, na stanowisku pracy, mycia i dezynfekcji rąk, mycia i dezynfekcji urządzeń i pomieszczeń, itp.
  • Protokół zapoznania pracowników z instrukcjami

    2. Dokumentacja, na którą składają się:

  • Dwa spisy - kart wykonywanych czynności i wymaganych zaświadczeń
  • Dziewięć kart - m.in. kontroli przyjęcia towaru, dopuszczenia pracownika w danym dniu do pracy, itp.
  • Dwa protokoły - ze szkolenia okresowego wewnętrznego i zewnętrznego

Dla kogo skierowany jest produkt GHP - Dobra Praktyka Higieniczna

Produkt skierowany jest dla wszystkich firm, które zajmują się produkcją, transportem, dystrybucją oraz sprzedażą żywności, tj:
  • rzeźnie

  • zakłady mięsne

  • rolnicy

  • sklepy spożywcze

  • sklepy warzywnicze

  • sklepy mięsne

  • mleczarnie

  • piekarnie

  • pizzerie

  • restauracje

  • bary szybkiej obsługi

  • knajpy

  • firmy transportujące żywność i artykuły spożywcze


Pamiętaj!
Choć GHP nie jest wymaganym zbiorem instrukcji i zarządzeń, czy nie warto postawić w Twojej firmie na jakość i bezpieczeństwo produktów?
Zamówienia: